De beste deals via Verwarmingenradiator.nl

Ontvang gratis 6 aanbiedingen binnen 2 minuten!


Zelf de verwarming bijvullen

Iedere cv-installatie heeft periodiek onderhoud nodig. De verwarming is één van de installaties in huis die het gewoon moet doen, en bovendien moet er altijd warm water zijn als dat nodig is. Daarom moet de ketel ook regelmatig worden bijgevuld.

U dient dan ook uw cv-installatie regelmatig te laten onderhouden door een erkend installateur om hem in optimale conditie te houden. Een vorm van onderhoud die u wel zelf kunt uitvoeren, is het bijvullen van de verwarming. Er dient namelijk altijd voldoende water(druk) in de installatie aanwezig te zijn, omdat het systeem anders niet optimaal kan functioneren.

Werking drukmeter en controle van de druk

Zit er onvoldoende water in uw CV installatie, dan dient u hem zoals gezegd bij te vullen. Maar hoe weet u nu of er inderdaad te weinig water in het systeem zit? Vlak bij het bijvulpunt van uw CV installatie zit een drukmeter. Dit bijvulpunt kan op of vlak bij de ketel zitten, maar het kan ook zijn dat het zich op een radiator bevindt. De wijzer van deze drukmeter dient op minimaal 1 bar te staan, terwijl de optimale druk meestal ligt tussen de 1,5 en 2 bar. In de handleiding van uw cv-ketel is de gewenste druk vermeld. Wijst de drukmeter een lagere druk aan, dan moet u de verwarming bijvullen. Dit kunt u het best volgens een aantal stappen doen, om te voorkomen dat er teveel lucht in de leidingen en radiatoren terecht komt, wat ook weer de verwarmingscapaciteit kan beïnvloeden.

Stappenplan zelf bijvullen

  • Allereerst dient u de kamerthermostaat zo laag mogelijk te zetten, en het systeem af te laten koelen tot ongeveer 40 graden Celsius. Op de cv-ketel zit normaliter een temperatuurmeter die dit aangeeft.
  • Is de temperatuur onder de 40 graden Celsius gezakt, dan moet u alle radiatoren open draaien.
  • Haal vervolgens de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact en laat de CV ketel nog ongeveer een kwartier afkoelen.
  • Bevestig vervolgens de vulslang aan de kraan, en laat de slang langzaam volstromen met water. Het makkelijkste is om daarbij het open deel van de slang boven een emmer te houden, zodat de omgeving niet nat kan worden. Is de slang eenmaal gevuld, knijp hem dan dicht en sluit de kraan.
  • Sluit vervolgens de volle slang aan op de vulkraan van de CV installatie en draai hem goed vast. Zet daarna eerst de waterkraan open, en pas dan de vulkraan. Laat het water in de installatie stromen totdat de drukmeter van de CV op 2 bar staat. Sluit dan eerst de waterkraan, en vervolgens de vulkraan van de CV.
  • Draai tot slot de vulslang weer los van het bijvulpunt. Let er daarbij op dat er nog water in de slang zit.

Instructie-video

Laatste stap: ontluchting

De cv-installatie is nu bijgevuld, maar nog niet klaar voor gebruik, aangezien er zich mogelijk nog lucht in de leidingen bevindt. Om deze lucht te verwijderen dient u de cv-installatie nog te ontluchten. Is dit gebeurd, dan presteert de verwarming weer optimaal, en voorziet hij u van de benodigde warmte en warm water.

Reactie toevoegen

(Voorlezen)
Neem de tekens uit het bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.

© 2013 Verwarmingenradiator.nl - Disclaimer - Copyright - Privacy - Contact - Webdesign Sarah Strobbe